2012

13/6 2012

Valparna som är kvar (Nisse, Bosse och Frida) kan inte bestämma sig för om matte är dum eller snäll. Först stoppar hon in dom i bilen (det är jättedumt säger dom), sen åker hon till Östhammar medan Frida kräks och Nisse äter upp kräkset. Så får dom sitta i bilen och titta på en massa människor som går förbi. Kul, säger dom, eftersom matte satt in grindar bak i bilen, kan hon öppna bakluckan, så dom såg en massa spännande saker. Sen blev matte dum igen, för hon stängde luckan och for vidare. (Ja, dom fick en massa godis först.) Efter en stund stannade matte igen, och då fick valparna komma ut. Dom gick in i en affär med läskiga pysdörrar, men det gick bra eftersom det stod en rolig svart labrador innanför dörren. Matte köpte fika till sig själv och godis igen till valparna. Ett läskigt plåtbord åkte omkull när valparna försökte hälsa på en skällande terrier. Så blev det i alla fall lugnt medan matte fikade och tränade valparna på deras namn. Det kom och gick en massa hundar och människor, så valparna faktiskt tappade räkningen på dom. Det var kul! Sen vägde matte valparna på en jätteläskig stor våg (mellan 14 och 16kg, sa hon) och så fick valparna vackert kliva in i bilen igen och åka hem. Den här gången ville Nisse inte äta upp kräkset, så matte fick vackert städa bilen alldeles själv. Nå, vad tycker ni? Var matte dum eller snäll? (Valparna sover lugnt och stilla nu i alla fall!

3/6 2012

För några dagar sedan sa matte att hon njöt av oss. Just då var det vackert väder och vi var 10 stora och små ulltussar som for runt som sommarmoln på mattes gräsmatta. Gunillas 3, 4 valpar och 3 stora golden kunde leka hejdlöst med varann. Majamaja såg efter sina valpar och Greta vaktade sin bak mot ET. Men mest for vi runt och rullade oss i gräset. När matte gick för att hämta tidningen blev vi oroliga för att hon skulle rymma. Men hon kom tillbaka när vi samlades vid grinden och ropade på henne allihop.

Gunilla kom sen för att hämta sina hundar. Krulltotten ET tyckte nog att han skulle få stanna, för han sprang och gömde sig bakom mattes ben. Nu har en till valp flyttat från oss och hem till sin matte med extramamman Chilli.
Det regnar och regnar så vi har en underbar lergrop att bada i ute på gräsmattan. Ja, vi tycker det är underbart, men inte matte. Helst inte när vi får goldenfnatt inomhus och far runt väggar, golv och skinnsoffa. Men matte ska väl ha lite att göra också, hon torkar nog gärna efter oss. (Tror vi i alla fall).

17/5 2012

I går fyllde valparna 12 veckor. Matte hade tydligen bjudit in Stickmyggan till 12-veckorskalas för hon kom med sina DFU och Krulltott. Men det blev inte mycket till kalas. Först fick alla valpar ett stick i nacken (hihi rätt å dom tokarna) och sen for Stickmyggan iväg så fort så hon glömde sina hundar här. Fast det var bara kul. Dockan, som numera heter Meja, var också här och ni skulle se hur det såg ut när Majamaja, 5 goldenvalpar och 3 till ljusa små lekte följa John och hoppabock ute i trädgården. Sen förvandlades dom till grävlingar. När dom kom in efter ett par timmar suckade matte djupt och Sara S. tog Meja och for hem. Undrar om hon blev duschad hemma? Våra busar (och Gunillas) fick skubba av sig jorden på tidningarna i hallen. I eftermiddag ska det visst bli dammsugning och golvtorkning säger matte.I morgon ska det komma ett par och titta på mattes småpojkar. Undrar vad dom tycker om svartvita goldenvalpar?

 

8/5 2012

Ingen av oss åkte och firade. Vi firade i stillhet hemma med valparna i stället. Sen har det gått flera dagar när matte bara skött vanliga rutinerna: Ta sig ur sängen, släppa ut oss stora hundar, mata valparna, hämta tidningen, mata oss stora (vi tror att valparna får godare mat, för dom vräker i sig), skicka oss storingar i fångenskap i hundgården, bära ut småttingarna i valphagen, skotta skit i hallen och torka diverse golv. Sen har hon mage att påstå att hon är trött, och sätter sig i soffan med en kopp te och smörgås och läser tidningen.

Vi har haft besök av flera trevliga människor som kommer bara för att klappa Majamaja. Så säger hon i alla fall. Flera av dom har åkt iväg med en valp, så vi tror inte riktigt på Majamaja, vi tror att dom vill ha nåt gosigt hemma själva. Nu är det 5 valpar kvar i hundgården, men bara 2 hanar att tinga. Dockan ska flytta till Sara Sjögren i morgon och Frida blir kvar hos oss. (Se bilderna nedan) Sen är det Janna som väntar på att hennes matte Joanna ska komma och hämta henne.

26/4 2012

BrunMolly har varit här och åkt igen. Molly gillade inte valparna nåt vidare. Hon sa att dom bara for omkring och störde. Fast hon höll med om att de var söta ändå.
Så har två valpar flyttat. Högerbakmärkt hane heter Oscar, precis som pappa och har flyttat till Gävle. Han bor med en hane som också är född på vår kennel. Bakpåryggenmärkt tik fick namnet Tuva och for iväg till Upplands Väsby.
Vi andra har också flyttat. Men bara ut i hallen, så matte kan få sova i sin egen säng igen och dessutom ha tillgång till sitt kök. Vi hoppas att matte blir lite snällare när hon får sova ordentligt och äta frukost i lugn och ro.
Själva mår vi bra av att få vara ute flera timmar varje dag. En dag kom matte farande och la en lätt presenning över valphagen så det inte skulle regna på oss. Men vi tyckte att vattendropparna var så roliga att jaga, så vi for runt och blev blöta ändå. Kul, tyckte vi.
I morgon fyller vår stora släkting Pontus 2 år. Undrar om vi får åka och fira honom eller om matte bara åker själv. Orättvis som matte brukar vara så åker hon nog själv och firar tror vi. Ni får väl rapport senare.

 

16/4 2012

Tiden går och våra valpar äter, bajsar och växer. Matte och Lena S. tog en massa kort på dem när de var ute i valphagen. De trivs visst bra där, vi hör hur de busar, skäller och leker. Vi skäller också, för vi vill ju vara med i hagen och busa. Men. Nejdå! De enda som får stå utanför och låtsasanfalla är Gunillas DFU och Krulltott. De är här över helgen medan deras matte hämtar hem lillmatten från skolan i Piteå. Snart åker de hem, men då kommer bruncockern Molly nästa helg. Då bör vi få busa också.

Några foton från utevistelsen senast:

5:e april 2012

Usch vad tiden går fort.! Våra (ja, vi tycker att alla är våra) har växt ur valplådan och fått flytta in i valprummet. Första dan tyckte de allt var farligt, och gnällde efter mamma så fort hon gick ut därifrån. Men så vande de sig och när ramen till sängen lyftes bort blev de jättenöjda. Äntligen space sa de och började morra och skälla och leka. Fast i början visste de inte vem som skällde, om det var grannen eller han/hon själv. Och leka – de trattade ju på ändan så fort de försökte. Matte satt inne hos dem och skrattade så fort hon hann. Nu har de vuxit så mattes mesta tid går åt till att bära dem mellan valprum, kök och vardagsrum, samt att rensa bajstidningar och skura golv. Men hon har inte klagat så värst mycket i alla fall. Möjligen över att det går åt så mycket värktabletter.

Det har börjat komma en del främmande (inte bara Sjögrens eller grannMaja) också. Majamaja tror att alla kommer för att klappa henne, men oftast går de in i valprummet en stund och tar sen ut några valpar att leka i vardagsrummet. Vi får minsann sitta ute i hundgården och ropa på besökarna. Fast de kommer ju ut och klappar på oss också. Sjögrens är ändå bäst, för då kommer Nova och Pontus med, så vi får leka ett tag ute på vår stora gräsmatta. Just nu är det mest lermatta, så matte får en del att göra när vi ska in.

Nu tycker matte att hon berättat nog för denna gång. Bara hon inte väntar lika länge igen med att skriva. Då ska vi skälla ut henne, det lovar vi.

 

17/3 2012

Matte gillar visst att härmas. Hon var iväg till en tandläkare strax efter att Majamaja såg förskräcklig ut i ansiktet. En dag efter det såg matte ännu värre ut än Majisen. Hon vägrar dock att visa upp fotot på sig själv. På måndag ska hon visst till samma ställe. Hon har nog beställt en uppsvullnad till. Vi tror att det bara är för att vara värre än Majamaja.

Annars sitter matte mest vid valpsängen och njuter. Valparna käkar och växer. Nu har dom börjat få mat av matte, och dom skäller och leker. Saga hälsar att hon två gånger har lurat matte och smitit in för att nosa på dom. Dom luktade visst lite konstigt så hon smet ut lika fort som in. Dessutom var hon inte säker på att Majamaja gillade att hon var där. Hon hann i alla fall höra att dom fått nån äcklig gul pasta i munnen, och att matte klippt klorna på dom några gånger. Pastan ska visst ta ihjäl maskar i magen (fast inte har väl vi nåt sånt, sa dom) och kloklippningen var för att dom klöste Majisen på magen när dom tuttade. Majisen försöker alltid gräva ute så hon kan få lite lera på magen för att svalka den. Men matte är ihärdig och duschar bort leran hela tiden. Det tycker vi är taskigt av matte. Men, det är klart, Majisen får salva på magen och får ligga på rygg i mattes famn för att svalka sig i stället. Så hon mår nog ganska bra i alla fall. Här ser Majamaja ut som om hon ätit en valp, men det är bara valpbajs. USCH!
 

2/3 2012 

Om inte valparna krånglar, så är det Majamaja! Matte fick göra snabbutryckning till apoteket efter att ha jagat veterinärer. Till sist fick hon napp på XL-vet, han som röntgade Majamajas mage, och då blev hon  (matte alltså) lite lugnare. Majisen hade stoppat nosen i något, ingen vet vad, så nosen och ögonen är uppsvällda och högerörat kliar nåt vansinnigt. ”Ha is i magen” sa vet. Per. ”Om hon sväller mer, eller det inte ger sig på ett dygn, så ge henne kortison.” Matte har hämtat ut både kalcium och kortison nu, så nu kanske det blir lugnt igen. Titta får ni se hur Majisen ser ut!

 

1/3 2012 

För någon dag sedan hade vi sorg här i valplådan. En liten tjej fick cirkulationsproblem och dog. Matte var jätteledsen. Hon kämpade en hel natt med valpen, men lyckades inte. Nu fjollar sig matte så fort någon valp gnäller. Men i morse var minsta lillan slö, och då fick matte jättehicka. Förmodligen hade hon nog fått för många tacklingar vid mammans tuttar av största storebror. Han går fram som en hel buffelhjord när han ska äta och då åker både minsta och näst minsta iväg som små dunbollar. När matte vaktat Majamajas tuttar så lillan fått äta och hon dessutom fått mjölk i flaska av matte, var hon mycket piggare. Så matte får allt besvära sig att sova i soffan bredvid valparna ett tag till. Rätt åt matte tycker vi. Varför ska hon få sova gott i sin egen säng, medan Majamaja sliter ensam med alla valparna. Men tänk om matte inte varit pensionär, säger hon (vad är pensionär, vet någon det?) då hade hon inte kunnat vakta lillans favorittutte på dagarna heller.

Så här ser gänget ut efter en vecka23/2 2012 

Jodå, hon sprack! Men inte som matte trodde. Men nu låter jag matte berätta själv.

”I går, onsdag morgon, förstod jag att Majamaja inte skulle klara detta själv. Telefonsamtal med Ultuna: jag kommer med en gång, är där om ca 45min. Jo, hoppsan. Vägarna var täckta av svartis och fruktansvärt hala. Underkylt regn, alla bussar ställdes in och vi biltrafikanter uppmanades starkt att stanna hemma. Men det gick ju inte. Hämtade Sara S. I Gimo och körde med rakethastigheten mellan 20 och 60 km/t till Ultuna. Det stod bussar och lastbilar som gett upp längs vägen. Men vi kom fram! Snabbt prover och ultraljud för att se om åtminstone några levde och sen kalkas upp eftersom konstigt nog kalkvärdena låg i botten. Kirurgen stod beredd så snittet las snabbt. HON HADE 13 valpar i sig! 11 överlevde. Majamaja hade dragit igång för tidigt pga valpmängden och livmoderväggen var tunn som papper, enligt kirurgen. Dessutom hade Majamaja fukteksem hela bakdelen. Hon droppade urin hela sista veckan och trots duschning och torkning utvecklade det sig sista dan. Fam. Sjögren kom ut för att hjälpa oss hem, och efter att ha blivit fullmatade med skötselråd, mjölkersättning till valparna och schampo, salvor och kalkrecept kunde vi åka hem. Tack och lov var halkan helt väck. Vi blev firade av Sara S. med en tårta med golden + valpar gjorda i sugarpaste som dekoration.

Natten blev jobbig med nappning av valpar med jämna mellanrum och vändning av en halvsovande mamma flera gånger. Nu är det lugnt. Mjölken har runnit till ganska bra och lilla mamma sköter sina valpar med minimalt med hjälp. Nu ska jag sätta mig och väga gänget (3 hanar och 8 tikar) och märka upp dem. Vid födseln vägde den minsta ca 300g och den största drygt 500g.”

Som vanligt tycker vi att matte är något orättvis. Ge alla valparna till Majamaja och inga till oss! Valpar som är så roliga! Men det är klart, Majamaja hade ett jättejobb innan hon fick dom, så hon får väl behålla dom i alla fall. Vi ska nog lära dom massor med bus när de blir lite större. Så här såg det i alla fall ut när alla kommit tillbaka från operationen.


 


18/2 En vecka kvar! Snart spricker hon. Hoppas att matte har lim och tejp till hands!


16/2  Matte tog med sig Majamaja och for iväg till nåt som heter XLvet i dag. Sen kom hon hem alldeles likblek och sa att Majamaja hade ett ormbo i magen. Vi blev ganska rädda för ormar gillar vi inte. Majamaja såg bara mallig ut och flinade åt oss. Så småningom satte matte in en skiva, hon hade med sig, i datorn. Det kom fram en bild som såg ut som massor av ormar krälade runt i en grå säck. Matte kollade och muttrade: ”ett huvud, ryggrad, ett till, ett till, ett till….” Till slut sa hon – ja, jag minns inte riktigt. ”Sådär en 10 – 11 st” tror jag. ”Attans också, Per har rätt, minst tio valpar”, sa hon sen. Då lipade Majamaja åt oss och sa: visste jag väl – här ska valpas massor om en och en halv vecka”. Vi undrar hur detta ska gå???


30/1 2012

Matte är ganska bra ibland. Vi har haft Gunillas ulltottar här några dagar, men matte har pysslat mycket med oss i alla fall. Vi har fått skälla på småpojkarna som huserat i köket, och klättra på matte som legat på golvet och pysslat med oss. Mest kanske med Majamaja som blivit tjockare om magen och tydligen har en del småttingar sparkande omkring där. Så har vi varit ute på en hel del sparkpromenader med matte och ibland med Sjögrens,  Nova och Pontus med. Solsken, vintervägar och fritt lubbande i skogen är skönt. Här får ni några bildbevis:


21/1 2012

Lite snö har det kommit, och några kallgrader. Tillräckligt mycket för att vi ska få leka ute på mattes gräsmatta utan att bli leriga. I går morse hade vi besök utanför staketet. En rödglänsande räv stod och frågade om han fick vara med och leka. Icke Nicke, sa vi och vrålskällde. Men vi fick ta i allt vad vi kunde för att skrämma bort honom Matte stod inne och tittade på. Hon sa att räven gick själv utan att vara rädd för oss. Pyttsan, matte. Det var vi som skrämde bort honom.

 Annars har matte mest legat med en värmedyna på sig och haft ont efter några tuffa tandläkarbesök. Men i dag fick hon ledigt från dynan och for ner till Pontus och Nova hos Sjögrens och åt en fin restaurangmiddag. Majamaja var med och som tack för att hon blötte ner deras köksgolv fick hon ett smaskigt jättetuggben. Vi då, varför får vi aldrig nåt så gott? Orättvis matte, som vanligt!


12/1 2012

Tänk att det ska hända nåt extra för att matte ska vakna och skriva i dagboken! Jodå det har hänt mycket. Först flyttade Pontus till Lars och Lena Sjögren. De miste sin kära Vilma i cancer och både Lars och Vilmas dotter Nova blev så ledsna så de bara grät. Det enda som kunde muntra upp dem var Pontus med hans bus och krumsprång. Och eftersom han älskade Lars blev han jätteglad när han fick flytta dit. Bästa kompisen Olle bor bara tvärs över gatan, så de leker och promenerar varje dag. Vi är lite avundsjuka på matte, för hon åker dit och pussar på Pontus så ofta hon kan. Saga fick också gå hösthundskola tillsammans med Pontus så hon fick träffa honom ofta hon med. Vi andra fick det bara ibland. Och inte alls när vi hade vår tåglekartid, alltså löp. Men Majamaja fick minsann åka och träffa någon ”Oskar” som hon blev jätteförtjust i. Nu kanske hon väntar småvalpar. Matte säger att det blir hennes sista valpkull. Varför då, undrar vi. De som är så kul att titta och lukta  på.

Vi har just kommit hem efter en vecka hos Gunilla, Karin, Beata, DFU och Krulltott. Matte var i Mora och lekte i snön och delade ut försenade julklappar. Vår älskade granne som brukar passa oss har visst gått och brutit benet. Vi har sett henne ett par gånger hoppande med ett par pinnar i händerna. Vi saknar henne och hoppas att hon snart kan promenera med oss igen. Vi hoppas också att snön kommer hit från Mora, så vi kan busa och gräva i den. Rapport om detta kommer!


2011

5/2 2011

Pontus har haft sina bästa lekkompisar (förutom Salli då) här. Dom är så små så man måste ta alla 3 och lägga bredvid honom för att matcha en tredjedel av hans längd. Mattes guddotter (kan nån förklara vad det är?) skulle börja på en skola i Göteborg för att bli människoveterinär och eftersom lekkompisarnas matte måste skjutsa, så blev ET, Tanno och Arro kvar här. Vi andra tyckte mest dom var skälliga men Pontus hade all möda i världen med att freda sig. Om Arro hängde i hans öron, så hängde Tanno i svansen, eller tvärtom. Gamla ET stod bredvid och skällde så örona höll på att trilla av. Vi tyckte det var skönt när de åkte hem, men Pontus bara gnällde. Guddottern Sara väntar på att få sitt boende ordnat, så Gunilla måste nog åka dit fler gånger. Pontus hoppas att det blir snart, så han får leka igen. 

2010

28/11 2010

Vilken dag vi har haft! Först släppte matte ut oss för morgonkissning. Vi hade vrålroligt i snön. Efter frukosten följde matte med ut och då tyckte vi att hon skulle ha kul i snön också. Så vi tog och hoppade på henne så hon dök i en jättedriva. Sen la vi oss på henne så hon inte kunde komma upp. Hon fick ta Greta och Pontus till stöd för att komma upp och slippa rulla i snön hur länge som helst. Matte sa att hon måste vila ryggen länge efteråt. På eftermiddagen fick Pontus och Saga följa med matte till Östhammar där man hade något som kallas skyltsöndag. Pontus ville hoppa på alla han mötte och pussa varenda hund och unge han såg, så Saga skämdes för honom. Hur matte gjorde vet vi inte. Det fanns i alla fall massor med hundar och ungar där. En jättehund såg vi också. Matte sa att han hette häst. Vi åkte till Hundcenter också och lekte med en liten söt cockervalp. Nu har vi fått kvällsmat och nu ska vi gå och lägga matte. Hon är nog lika trött som vi efter en härlig dag i snön.


 


6/11 Mattes hemsidesmanager påstår att det är svårt att fota i skogen. Vi håller med! Så här blev det i går när matte, Pontus och Saga var ute på skogspromenad med grannen. Men roligt hade dom (åtminstone hundarna). Leriga, fullt med ”hästusch” i magen och flämtande efter språngmarscher kom de hem och skvallrade för oss andra. Vi vill också ut och leta hästbollar i skogen.

Först försvann vi.

Pontus dök upp igen.

Matte måste fånga oss


8/10 I dag har Pontus haft kul, sa han när han kom hem med matte och var sjöblöt. En kompis till matte hade ringt och frågat om inte Pontus kunde komma ut till klubben och leka med Rut. Rut – sa Pontus. – är mamma här? Han skuttade glatt ut i bilen medan vi andra stod i hundgården och skällde – vi vill också med!! Inte då. Matte sa att för att vi var flera som löpte fick vi snällt stanna hemma. (Löpte , är det när vi leker tåg tro?) Väl framme skuttade Pontus ur bilen och ropade: mamma, var är du? I stället för mamma kom den sötaste lilla svartvita tös man kan se skuttande. Hon är en liten springer-spanieltjej och hette visst också Rut. I början var hon lite blyg, men Pontus försökte uppmuntra henne genom att springa omkull henne. Det gillade hon inte, så då visade hon Pontus hur goda lukter det fanns ute på planerna och hur underbart baddike som rann mellan dessa. Väl hemma fick han torka och sova ut i hallen. Eftersom han fick ett tuggben verkade han vara nöjd där. Förresten, har ni tittat på framsidan? Där finns det matte och Pontus kammade i skogen!


6/9 Sommaren verkar vara över. Matte har slutat sola (fast hon blev inte brun, bara gulfläckig,– kan det vara huset som färgar av sig tro) och nu har hon varit i skogen flera gånger och kammat ris. Ja, ni läste rätt, hon går omkring med en konstig fyrkantig kam och kammar i riset. Nånting måste visst fastna i kammen för når vi kommit hem luktar det så småningom gott från köket och matte är blå eller röd på munnen. Det verkar vara gott fast när vi försöker slicka henne på munnen säger hon ifrån. Konstigt, hon får godis men inte vi.

Pontus-Poppo bor kvar hos oss. Ja inte klagar vi, han är både lättfostrad och rolig. Men han skulle nog behöva ett eget hem. Matte håller mest på med honom nästan hela dagarna. Han fick leka med Saga som lekte jordfräs i hundgården och sen råkade hon trampa på honom medan han härmade hennes jordfräsande. Matte sa att resultatet blev en bruten lilltå (eller heter det lillfinger när det är på en framtass?). Nu gör Pontus det mesta av det, men samtidigt får han träna NEJ, KOM, VARSÅGOD - kommandon. Han är riktigt duktig kan vi meddela.

Nog för denna gång. Om någon läser detta kan du väl hälsa till oss i gästboken. Nu ska matte visst ut och kamma ris igen, hennes granne kommer och säger det.


6/7 Vi har badat! Först fick Majamaja och Saga åka med grannSalli och simma. Saga blötte mest ner sig, simma visste hon inte vad det var, sa hon. Majamaja och Salli simmade och simmade. Och försökte rymma. Det luktade så gott i skogen, sa dom. Sallis matte fick lura ner Salli med korv, men vi andra vet vad matte menar när hon skärper till rösten.

Sen var det Poppos tur. Han fick följa med Sjögrenshundarna för att se vad han tyckte om vatten. Jojomen, vad det var kul! Han hoppade skuttade, simmade och till och med apporterade plastflaskor. Titta på bilderna får ni se! Efteråt blev Poppo väldigt trött. (OBS matte blev också blöt!)


27/6 Tänk att det ska gå nästan en månad innan matte får ändan ur vagnen och skriver i dagboken. Fast det kanske är för att det inte händer så mycket här. Matte rensar rabatter, sitter och tittar in i väggen, klipper gräsmattan, sitter och tittar in i väggen osv. Jo hon leker med oss och med Poppo förstås. Han växer så det knakar. Ännu har ingen nappat på att köpa honom och det tycker vi är konstigt. Han är läcker vår ”lillebror”.  Tanno och ET har varit här igen och sen åkt till nån utställning i Danmark. När dom var här lekte dom hej vilt med Poppo. Vi andra är lite stora för honom än. Men vi får leka med honom när matte tittar på. Det är jättekul. Just nu leker vi badbrudar tillsammans med Salli i vår vattentunna på gården. Det är också kul. Om vi inte hinner torka innan vi ska in, får nog matte jättekul också. Det tror vi i alla fall.  Glad sommar på er alla!


6/6 Att få matte att skriva till dagboken är verkligen svårt. Endera målar hon hus, gräver i trädgården, åker på sin åkgräsklippare eller gosar med Poppo. Allra mest det senare. Men ibland verkar hon märka oss andra också. Då blir det röj och bus på hela tomten, mest tillsammans med grannens Salli. Salli var bara en pyttevalp, som en svart fotboll når hon kom, men nu har hon växt om oss andra. Ibland rymmer hon från sin husse men då sitter hon bara utanför vår gård och ylar – lek med mig – nuuu…. Matte talade om att hon höll på att köra på Salli häromdagen när Salli rymde till oss. Då hade vi blivit arga och bitit matte i benet. Som tur var skrek Sallis matte högt och vår matte stod på bromsen allt vad hon kunde så vi kan leka vidare med Salli.

Titta noga på kortet med Poppo och matte så ser ni att vår matte är inte solbränd, bara gulmålad. Annars har en här dagen varit mest blå och gul. Åtminstone i toppen av dom konstiga kala träden med guldknopp vi ser från vår gård.


9/5  Den 27:e april var det en tromb som slog ner hos oss. Tror vi i alla fall. Matte försvann som en virvelvind tillsammans med Rut och när de kom hem efter många timmar bar matte på nåt litet som skrek. Dom hade nog hittat det i tromben trodde vi. Men det visade sig att de hämtat en valp åt Rut. Den låg visst och skrek på ett ställe som heter Ultuna. Rut tyckte den var ganska läskig, så matte fick sköta den de första dagarna. Vi tittade in i hundrummet när matte inte såg oss och då såg vi att det var en liten valp. Nu sköter Rut honom helt själv så matte kan sätta sig vid datorn en stund. Vi hundar ligger ute i solen och slappar, medan Rut och lillpojken ligger på en filt bredvid matte och myser. Som ni hör har vi det ganska bra nu!

17/4

 Rapport från Hunden Hundvor

Jag ser inga hål i väggen här! Ändå påstår vår matte att hon försöker krypa ut ur väggen för andra gången! Vad menar hon? Kan någon förklara?

Vi har haft några olika hundbyten här sen sist. Några har flyttat till andra hussar och mattar. Några har råkat ut för olika olyckor och då försvunnit från oss. Just nu är vi 3 fastboende hundar – ni ser oss på startsidan. Rut är hemma från sin matte i Valbo för att få valpar. Hon är inte speciellt tjock så några mängder blir det inte säger matte. Dessutom är vet. Gunillas småhundar Tanno och ET här. Deras matte sitter fast i nåt konstigt moln utanför USA. Flygplanen törs inte köra genom molnet så Gunilla får nog stanna där ett tag. Vet någon där ute i etern varför flygplan är rädda för moln? Svara är ni snälla, vi förstår inte.

En bra sak som hänt är att matte är hemma hos oss varje dag nu. Hon har blivit nåt som heter pensionär, säger hon. Vi hörs igen snart hoppas jag. Bara matte kan hålla i gång sig själv ska det nog gå bra.

 

2007

30/9 Vi har haft valpträff. Fast inte var det bara valpar som kom. Både stora och små var ute på klubben och hade kul. Vi fick träffa både syskon, mammor och barn. Karin visade hur vi skulle skutta, krypa sitta på bord och hoppa. Matte visade hur man kunde gå fint i koppel, hålla reda på sina ägare när de svängde hit och dit och sitta stilla när man blev tillsagd. Gunilla från Tierp visade hur man klipper pälsen för att man ska hålla sig både ren och vacker. Och så Kerstin förstås!! Utan Kerstin hade det inte blivit vare sig fika eller lunch. Alla mattar och hussar grillade hamburgare och drack kaffe eller läsk och gottade sig. Vi fick bara smaka på resterna. Fast det var gott det också.


Så åkte matte med Olle och Saga till Mora på en veckotur. Vi trodde att de skulle på semester, men icke. Jo Olle och Saga hade semester, badade i en damm vid Moraparken och gick på långa promenader både utanför och i Mora. Matte hade något som hon kallade gravsättning och bouppteckning. Bouppteckning – ritar man upp ett fågelbo då? Saga har också berättat att hon och Olle bodde med matte i en ny husvagn med en säng så stor att de fick plats allesammans. Hoppas att vi andra också får åka med den vagnen nån gång. Fast vi hade det ju bra hemma med grannen Maja. Hon skötte om oss så vi mådde jättebra allihop.

Det börjar bli höst häromkring. Hoppas att matte går ut i skogen och letar svamp och tar oss med snart. Då ska vi leta reda på den värsta lerpöl som finns och bada i den. Håll tummarna för det allihop!

29/8 Hela sommaren har matte städat. Vi är jätteduktiga på att skräpa ner, så hon har fullt upp. Ibland kom det ett helt gäng med tjejer och några pappor och städade. Fast dom fick grillkorv och dricka och kex också. Det får inte vi! Fast det kanske är lite skillnad på att skräpa ner och att städa. Så säger matte i alla fall. Matte och WilmaNovahusse Lars har också kört sopor i flera omgångar. Nu tar vi oss fram till vårt rum i källaren utan att hitta en massa kul grejer att leka med. Det är synd tycker vi, det var mycket roligare förr. Fler hundar har också flyttat. Alla valpar utom Lissa och Bobbo ur sista kullen har nya hem. Bobbo ska få, och Lissa blir nog kvar Malena och Rut har flyttat till Storvik. Matte säger att de kommer att vara här ibland ändå. Det har något att göra med mat – eller foder säger matte. Är inte foder och mat samma sak? Svara oss någon så vi vet! Matte har varit till Mora och Orsa flera gånger. Först på semester med Karin, Beata och Stella, sen flera gånger när matte har varit ledsen och gråtit innan hon åkt. Hennes matte, eller mamma som det visst heter hos människor dog och på mammans begravning med. Matte verkar ganska ledsen ganska ofta nu. Vi pussar och kelar allt vad vi kan så hon ska må bättre. Hoppas att det hjälper snart. Vi vill att matte ska vara glad!

19/5 Det händer så mycket här och matte är så dålig på att uppdatera hemsidan. ”barnskolan” för valparna är snart slut, och skolan för Rut och Ester pågår för fullt. Farbror Björn som lyste oss i ögonen sa att allt var bara bra. Tyra har fått sitt resultat av kuckilurandet med Olle. 7 jättesöta valpar blev det. Nu väntar matte på att några fler ska tycka att de är söta och komma och köpa dem. Barnskolevalparna har börjat flytta, så snart är det tomt där. Fast en (Martina) verkar vilja komma hem igen. Vi får väl se, det ska bestämmas i dag. Mårten flyttar till Uppsala i dag till några jättesöta småflickor (tvåbenta) och deras husse och matte. Eller heter det mamma och pappa då?

På Ruts och Esters skola har dom fått vara i skogen och spåra upp matte och leksaker. Sen fick dom både bada och äta grillkorv. Nu väntar vi bara på att alla vi andra ska få göra samma sak. Fast Olle blir bortskämd med det. Han går på skogspromenad med grannen Maja nästan varje dag och då får han bada i Gimodammen. Sen kommer han hem och skryter om hur roligt han haft det. Matte., skärp dig och låt oss spåra och bada allihop! Bara det blir lov i skolan säger matte, så ska alla få både spåra och bada. Håll tassarna (tummarna) för det!
 

Här spårar en av deltagarna .

Efteråt tog vi en välförkänd korv med bröd vid grillplatsen.

 

10/4 Jodå. Beata och Stella rapporterar att deras matte går bättre. Men inte så bra så dom får gå på långpromenad med henne. Och inte gå båda på en gång. Då kan dom rycka omkull henne. Undrar om inte Beata och Stella måste börja skolan igen så dom lär sig att gå fint med sin matte.

Hos oss har vi haft en hel del hyss för oss. Först lurade Tyra och Olle matte rejält. Hon såg inte att de hade haft kuckilur ihop förrän någon vecka innan Tyra nedkom med en hel hög valpar. Olle passar på att para långt innan tiken är i höglöp. Så nu har matte sagt att om en tik börjar löpa ska hon låsa in Olle omedelbart. Inget mer kuckilur här inte!!

Så har Malena, Mårten, Martin och Martina börjat skolan. De tycker det är jättekul. I går var de ute med en massa andra valpar (bl.a. 2 syskon), och spårade hussar och mattar i skogen. Sen fick dom krypa i tunnlar, hoppa över hinder och leta upp gömda leksaker.

På torsdag ska vi lysas i ögon och nästa torsdag börjar Rut och Ester skolan. Kul!

8/3 Matte tänker åka ifrån oss!! Fast egentligen är det kul, för då får vi leka med Lars, Lena och Sara. Dom är så roliga att bita i örona och putta ut snuset på. Fast det sista går ju bara på Lars förstås. Ni skulle ha sett i somras när vi knuffade omkull Lars och stolen han satt på och ställde oss ovanpå honom allihop. Lars blev nästan bara en blöt fläck. Dumma matte sa ifrån att vi skulle vara snälla mot Lars. Vi ville ju bara smaka om han smakade snus.

I tisdags var matte också borta. Beata och Stella hälsade att hon hade skjutsat deras matte till nån doktor som hade sagt: ”tjopp tjopp” över hennes tå. Då hade det tjoppat i tån så den blödde. Undrar om matte Karin fick blodpudding i påse som vår matte fick när hon opererade sin höft? Vi får fråga Beata och Stella nästa gång de hälsar på. Och förresten hur kan det blöda och göra ont när nån säger tjopp över tån? Matte Karin ska visst gå bättre efteråt säger dom. Vi får väl se. Rapport kommer senare.

2/3 Det har hänt mycket dessa veckor. Matte kom hem en kväll och luktade hallonkarameller. Inte hade hon med några åt oss inte! Hon sa att dom var svarta och bruna och vita. Har ni hört talas om svarta och bruna och vita hallon? Någon måste ljuga för oss!  Sen kom det fram att Hallon var en hund och hon hade fått valpar. Svart-vita och brun-vita springervalpar var det. Inte riktiga hallonkarameller.

Så har några syskon till flyttat. Nu är det bara fyra kvar. Fast matte har sagt att bara en får stanna en längre tid. Vi undrar vem? Malena, Mårten, Martin eller Martina? Vi får väl se.

Vintern har fortsatt och matte säger att det är bra. Då kommer vi inte in helleriga varje eftermiddag. Vi tycker att lera är roligt så vi hoppas på våren. Matte kan väl jobba på med att torka väggar och golv. Hon har väl inte så mycket att göra annars tror vi. Själv säger hon att hon har fullt upp med jobbet i skolan och oss hundar. Hon påstår också att om vi bara höll oss lite renare skulle hon ha mera tid att klappa och gosa. Och det förstås. Vi har fått ligga i hennes säng på morgnarna ibland och smakat på ostmackor. Och på kvällen ligger vi i mattes soffa och biter henne i öronen och tuggar på hennes hår. Det tycker vi om! Så kanske vi ska hålla oss rena i alla fall ett tag till…

9/2 Och nu är det vinter och tassarna slinter…

 Matte har varit till Stickmyggan igen med våra valpar. De är 7 till antalet nu sen en kille flyttat. Alla de andra fick myggbett i nacken och Saga fick både det och sovaspruta. Sen tog dom kort på benen i benen igen. Vad nu det är, jag lyckas aldrig luska ut det. Men det blev visst bra. Sagas bror Moltas var också där. Hans kort blev också bra sa dom.

Tyra fick flytta på prov i dag. Hon åkte med några jättetrevliga människor mot Uppsalahållet. Varför fick inte jag följa med, den verkade gilla hundar?!

I morgon kommer det visst några och ska titta på våra valpar. Återigen – varför inte på mig? Kan någon förklara, alla mina frågor och undringar stör mig!

27/1 Det luktar visst bränt här, jättebränt. Det säger matte. Vi har letat efter rök och glöd men hittar inget. Och vi som faktiskt har bättre nos och luktsinne än matte känner inget. Undrar vad hon pratar om. Hon säger att det är hon som är bränd. Men det måste nog sitta i hennes hjärna eftersom hon inte har några brännblåsor eller andra sår. Och hon säger ändå att hon är på väg att bli utbränd. Igen! Hon har ju legat sjuk i ungefär tre år förut. Nu jobbar hon mindre och mår bättre säger hon. Fast hur kan jobb brännas undrar vi??

Medan matte mått dåligt har vi fått tillökning igen. Det var inte meningen förrän framåt sommaren, men så länge ville inte Greta och Olle vänta. De fick 8 jättefina valpar. En har flyttat hemifrån men de andra är ännu kvar. De är jätteroliga att leka med. Vi får inte leka med dem allihop på en gång för då skrämmer vi dem säger matte.

Britta har flyttat hemifrån också. Då grät matte. Fast Britta har det jättebra hos sin nya husse och matte. De har hälsat på här ett par gånger och Britta var så mallig över att ha fått egen husse och matte så hon ville knappt umgås med oss.

Hoppas att matte orkar skriva åt oss lite oftare i fortsättningen. Annars vi kanske också börjar lukta bränt. Av ilska i så fall, inte för mycket jobb.

 

Dagbok 2006.

19 augusti Ibland för faktiskt vår matte ganska roliga idéer. Fast lite orättvis är hon allt. Det tyckte i alla fall Olle och Saga som fick stanna hemma. Men vi andra hade kul.

 Först undrade vi vad i all sin dar hon hade fått för sig. Hon lastade in alla oss 8 i bilen och åkte iväg till klubben. Där band hon oss runt planen medan bil efter bil med våra syskon, kusiner, bryllingar och andra bekanta rullade in. 

Kerstin stod i köket och höll på med något som luktade jättegott. Efter en stund kom olika personer och knöt loss oss och då började det roliga.

 Mattes kompis Karin visade alla hur man gör med hindren på agilitybanan och sen fick vi försöka allihop. Vi hoppade och kröp och slingrade oss och försökte pussa alla som kom ivägen, både två och fyrbenta. Medan hussar och mattar sen fikade fick vi vila en stund.

Så blev det visning hur hussarna och mattarna bäst skulle sköta våra klor och tänder och pälsar. Efter det gick vi fint i ring utan att dra i kopplen eller bråka med varann, men hussarna och mattarna skulle bara veta… det var ju bara för att vi var trötta då. 

Alla mattar och hussar grillade hamburgare Tror nån att vi fick smaka? Jo några fick!!

Vi hade en jättekul dag på klubben. TACK KLUBBEN FÖR ATT VI FICK VARA DÄR !

Efteråt var det inte lika kul. Vi åkte till veterinärkliniken i Hallstavik och somnade - åtminstone några gjorde det. Dom sa efteråt att vi fotograferade benen i benen. Vet ni vad dom menade med det? Korten var visst bra sa matte. Hoppas vi får komma till klubben igen, det var kul!

26/7 Det sover ett spöke på mattes mage på nätterna. Hon säger så. Tro´t den som vill!
För att börja från början. När mattes dator la av och sen hennes nätleverantör vrålkrånglade blev det inte mer skrivet i dagboken som ni märkt.

Britta fick en massa valpar och mest tikar. Det blev dock bara 6 kvar tyvärr. Fyra tjejer och två killar. Nu finns Rut och Ester kvar tillsammans med Tore som ännu inte hittat eget boende. Oscar har också kommit tillbaka från Ulla eftersom han blir för liten för att gå i avel. Han vill också ha egen husse och matte. Om du som läser det här vet någon så… 

I slutet av vårterminen försvann mattes älskade lillkisse Sigrid. Vi försökte trösta henne, men det gick inte. En örn hade försökt ta kisse Loe men misslyckats så Sigrid som var mindre var lättare att ta. Eller den stora räven som går på andra sidan stora vägen. Matte hade hört världens kattskrik en natt och eftersom det var samtidigt som Sigrid försvann så… 

Vi har världens varma sommar. Matte har knappt någon värk alls. Bara om hon måste bada tillsammans med oss i Gimodammen. Våra extrahussar och mattar Sjögrens är bättre på badning. När matte var i Mora på bröllop var vi ner till dammen med dom och badade. Nu är Sjögrens i Spanien på semester och Wilma och Nova är här med oss i stället. Gissa om vi har kul!

 Innan Sjögrens åkte skulle matte till Gimo och kolla på hundarna om de behövde lusbad. (Det behövde de inte.) Det var då matte såg ett spöke. Det gick över gården i Lugnet, en gård mellan oss och Gimo. Matte frågade gårdsägarna om de hade sett en trefärgad katt. Det hade de inte. Men nästa förmiddag kom spöket hem. Spöket Sigrid alltså. Hon verkar vara dräktig. Ganska tjock mage och röda tuttar. Så om ett par veckor är det väl småspöken här.

 

21/1 Matte tycker inte om kyla. Hon säger att hon får värk i hela kroppen då. Då undrar vi varför hon stod på knä i snön och isen ute i Ullas hundgård och höll i Britta medan Ulla stod och höll i sin hund Kevin. Ulla gjorde trollformler över hundarna, sa matte. Hon sa: ”Många vackra tikar, många vackra tikar”. Såvitt vi vet var det bara en vacker tik där just då och det var Britta. Matte hoppas visst på en liten ny tjej som hon kan kalla Rut.  

Annars är vi mest ute i snön och rasar runt. Vi stora kan vara själva i hundgården, men valparna måste matte följa ute på gården. Hon ska nog se till att tomten flyttar ur valphagen sa hon i dag. Då kan Bullen, Limpan och Skorpan få vara ute lite´ längre varje dag. Vi tycker att tomten kan få bo kvar, så valparna lär sig hur en tomte ser ut till nästa jul. Dom måste ju hjälpa till att skälla ut tomten när han kommer eftersom han så sällan har julklappar till oss. Konstigt säger matte, att ingen ännu velat köpa någon av valparna, dom är ju så fina. Fast det är väl bara att ingen tittat nog mycket på dom än. Titta på valpsidan får ni se!!